Waarom een piercing dicht laten groeien?
Je piercing dicht laten groeien kan allerlei redenen hebben. Soms komt het niet meer uit in verband met je werk, of ben je intensief gaan sporten en zitten je piercings in de weg tijdens het beoefenen van deze sport. Wat de reden dan ook mag zijn waarom je ervoor kiest om je piercings te verwijderen, het dichtgroeien vraagt vaak wat tijd en een bepaalde aanpak die per piercing kan verschillen.
Hoe lang duurt het?
De tijd die ervoor nodig is om een piercing dicht te laten groeien, hang van een aantal dingen af. De leeftijd van je piercing is hierbij belangrijk. Hoe ouder de piercing, hoe moeilijker de piercing dicht zal willen groeien. Ook de maat is van belang, want grotere piercings groeien minder snel dicht dan kleinere piercings. De plek is ook van belang. Een goed genezen kraakbeenpiercing zal minder snel dicht willen groeien dan bijvoorbeeld een tongpiercing of lippiercing. Hoe zachter het weefsel, hoe beter je dichtgroeikansen zijn. Lippen, tong en tepels zijn bijvoorbeeld een stuk zachter dan een neuspiercing of helixpiercing. Ook zijn deze lichaamsplekken een stuk beter doorbloed, wat ook helpt bij het herstellen van de huid rondom je piercing. Daarnaast kan het ook nog eens sterk per persoon verschillen, bij de een groeien piercings sneller dicht dan bij de ander. Hoe snel je piercing dicht groeit, is dus zeker geen makkelijk te beantwoorden vraag. Maar in de meeste gevallen kom je met wat geduld al een heel eind.
Het dicht laten groeien van diverse piercings
Het kan per piercing verschillen hoe snel je piercing dicht groeit. Het dichtgroeien van een pas gezette helix piercing bijvoorbeeld gaat meestal vrij snel. Als je helixpiercing of andere kraakbeenpiercing al wat langer zit en goed genezen is, kan dit een flinke tijd duren. Het dichtgroeien van een septumpiercing is ook vrij wisselend. Een wat oudere septumpiercing zal misschien nooit helemaal dichtgroeien, terwijl een wat jongere septumpiercing zonder al te veel problemen zal sluiten. Gelukkig zie je het gaatje van een septumpiercing over het algemeen niet zitten, dus hoef je je daar geen zorgen om te maken. Piercings die door zacht weefsel gezet zijn, hebben de grootste kans om weer helemaal dicht te groeien. Denk hier dan bijvoorbeeld aan het dichtgroeien van je tongpiercing, lippiercing, tepelpiercing of genitale piercings.
In sommige gevallen kan het zijn dat je piercing helemaal niet meer dichtgroeit en je met een behoorlijk zichtbaar gaatje blijft zitten. In zo'n geval kun je een specialist opzoeken die het gaatje met een kleine, chirurgische ingreep dicht kan maken. Je kunt hiervoor informeren bij een art of specialistische kliniek, maar er zijn ook piercing shops die je hier verder mee kunnen helpen.
Verzorging van je dichtgroeiende piercing
Voordat je je piercingsieraad gaat verwijderen, is het belangrijk dat je piercing niet geirriteerd of ontstoken is. Dat kan lastig zijn als je van een vervelende helixpiercing af wil, maar als je je piercingsieraad eruit haalt terwijl er kans op een ontsteking is, kan de ontsteking ingesloten worden doordat de piercing dicht groeit. Dat kan voor een heleboel ellende zorgen. Als je twijfelt, neem dan altijd eerst even contact op met je piercer of huisarts voordat je het sieraad verwijdert.
Als je sieraad eenmaal uit je piercing is, kun je de piercing een keer goed wassen met een milde piercingzeep (bijvoorbeeld het groene flesje van Easypiercing). Daarna kun je de piercing het beste zoveel mogelijk met rust laten. Wanneer je een al wat oudere piercing dicht wil laten groeien én het dichtgroeien wat wil helpen, kun je elke dag je piercing masseren met bijvoorbeeld jojobaolie. Dat stimuleert de doorbloeding en kan helpen bij het herstel van je huid
Verder hoef je over het algemeen vrij weinig te doen, behalve gewoon af te wachten en te kijken of je piercing goed dichtgroeit.
Dichtgegroeide piercing weer open maken
Heb je je piercing eruit gehaald, maar toch spijt gekregen? Dan kun je in sommige gevallen proberen of de piercing nog open te maken is. Doe dit altijd met behulp van een insertion pin en piercing glijmiddel en ga niet zomaar met een naald of een piercingsieraad in het piercinggaatje prutsen! Je kunt daarmee de fistula (het stukje geheelde huid om je piercing heen) beschadigen en makkelijk een ontsteking oplopen. Een insertion pin en glijmiddel kun je bij ons in de shop bestellen. Durf je het niet zelf aan? Ga dan naar je piercer, zij kunnen je vaak ook op weg helpen. Behandel je piercing de eerste dagen daarna als een verse piercing en hou de piercing goed schoon. Als alles goed is gegaan, kun je al vrij snel weer als vanouds van je piercing genieten!