Wat is een tragus piercing?
Een tragus piercing is een type kraakbeenpiercing en valt onder de oorpiercings. Een traguspiercing wordt gezet door het kleine flapje kraakbeen aan de voorkant van je oor, net voor je gehoorgang. Hierdoor zit het piercingsieraad net tegen de zijkant van je gezicht aan, wat veel mensen een mooie en subtiele plek vinden. Meestal wordt er een klein sieraadje in deze piercing gedragen, maar sommigen hebben genoeg plek om twee of meerdere sieraadjes te dragen. Bij het zetten van je traguspiercing wordt de naald zo gestoken, dat de uiteindelijke plaatsing van het sieraad net voor je gehoorgang is. Draag je regelmatig oordopjes? Geef dit dan aan bij je piercer, dan kun je samen kijken hoe je traguspiercing het beste geplaatst kan worden.
Tragus piercing verwisselen
Als je tragus piercing helemaal genezen is, kun je de tragus piercing zelf gaan verwisselen. Doordat het sieraad van je tragus piercing net voor je gehoorgang zit, kan dit wel een lastig klusje zijn. Sommigen vinden het makkelijker om het sieraad van de tragus piercing via de achterkant van je tragus naar voren te steken, zodat je het balletje of accessoire er via de voorkant op kan schroeven. Anderen vinden het dan weer makkelijker om de tragus piercing te wisselen via de voorkant, en schroeven het balletje er liever op gevoel weer op via de achterkant van de tragus. Hierbij kan het makkelijk zijn om piercing handschoenen te dragen, zodat je een goede grip op je tragus piercing hebt. Ook een kleine piercing tang of klem kan helpen bij het verwisselen van je tragus piercing. In onze shop vind je diverse piercing tools die het verwisselen van je tragus piercing makkelijker maken.
Doet een tragus piercing pijn? De genezing van je tragus piercing
Over de vraag of een tragus piercing pijn doet, kunnen we vrij kort zijn: ja, het zetten van een tragus piercing doet bij veel mensen pijn. Ook bij de genezing is het normaal dat je traguspiercing pijn doet, of gevoelig is. De pijn kan uitstralen naar de rest van je oor, de zijkant van je gezicht of je kaak. Over het algemeen is deze pijn net na het zetten van je traguspiercing ook weer zo weg, en blijft je piercing alleen nog wat gevoelig. Tijdens de genezing van je traguspiercing kan de gevoeligheid of pijn echter wisselen. Een traguspiercing is een kraakbeenpiercing, en kraakbeenpiercings hebben een langere geneesperiode. Kraakbeen geneest langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 6-9 maanden. Geen zorgen als die periode wat langer duurt, dat komt vaker voor. Als je traguspiercing helemaal genezen is, is de pijn ook over. Let er wel goed op dat je tragus piercing niet onbedoeld bekneld raakt, zoals tijdens het slapen, bij het dragen van een bijvoorbeeld een helm of oordopjes, of tijdens het sporten. Dit kan er voor zorgen dat je traguspiercing toch weer even pijn gaat doen. Laat je piercing hierna zoveel mogelijk met rust en hou je piercing goed schoon, dan gaat dit meestal vanzelf weer over. Twijfel je of je traguspiercing ontstoken is, of heb je andere vragen over het helen van je traguspiercing? Neem dan even contact op met je piercer.
Tragus piercing verzorging. Bultjes en andere ongemakken bij je tragus piercing
Voor de verzorging van je tragus piercing kun je kiezen voor een zoutoplossing, of een milde piercingzeep van bijvoorbeeld EasyPiercing van Médical Bodyart. Over het algemeen zal je piercing prima genezen bij een schoonmaakroutine van 1x per dag. Als je piercingzeep gebruikt, kun je ervoor kiezen dit onder de douche te doen, dan hoef je niet te hannesen met een scheef hoofd onder de kraan. En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen.
Het kan gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je traguspiercing. Niet leuk natuurlijk, maar het komt regelmatig voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze bultjes, vaak worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie en/of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het meestal gewoon een kwestie van dikke pech. Door de langere genezing wordt een traguspiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk.
Je kunt proberen het bultje bij je traguspiercing zelf weg te krijgen door een warme zoutoplossing en compressen te gebruiken, die je zachtjes op het bultje drukt. Ook de Silicone Healing Discs kunnen helpen om het bultje sneller te laten verdwijnen. En als je meteen helemaal klaar wil zijn, bestel dan onze Piercing EHBO Kit speciaal voor kraakbeenbultjes. Dan heb je altijd de juiste verzorging voor je tragus piercing in huis. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goed piercingsieraad draagt wat ruimte biedt voor eventuele zwelling tijdens de genezing, maar zeker niet té groot is.
Tragus piercing kopen. Welke piercingsieraden zijn geschikt voor je tragus piercing?
Als je een nieuwe tragus piercing wil kopen, zit je bij ons goed! In onze shop vind je een gigantisch grote collectie tragus piercings, met tragus barbells, labret staafjes, click ringen en meer. Bij het zetten van je traguspiercing wordt vaak gekozen voor een standaard 1,2 mm sieraad, bij voorkeur een staafje. Labretstaafjes zijn een prima keuze voor traguspiercings, vanwege de platte achterkant. Maar ook kleine barbells (ook wel rechte piercing staafjes genoemd) kunnen geschikt zijn. Er zijn ook speciale tragusbarbells, met een korte lengte en een leuk figuurtje aan de voorzijde. Ringetjes voor je tragus piercing kunnen gedragen worden na de genezing. Er zijn mooie click ringen voor traguspiercings, maar ook clickers met rechte staafjes in het midden.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met ons op!